Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief juni 2015

Geplaatst 17 jun. 2015 07:02 door Onbekende gebruiker   [ 17 jun. 2015 07:10 bijgewerkt ]

Dit is de laatste nieuwsbrief van schooljaar 2014/2015. Het einde van het schooljaar is in zicht. Onze leerlingen en medewerkers hebben hard gewerkt en met de oplopende temperaturen stijgt het verlangen naar de welverdiende zomervakantie. In de komende schoolweken wordt de laatste lesstof behandeld en getoetst en sluiten we het jaar feestelijk af met een sportdag, BBQ en schoolfeest. We maken kennis met onze nieuwe leerlingen en docenten en bereiden ons alvast wat voor op het nieuwe schooljaar.


We wensen u alvast een fijne en zonnige vakantie toe en zien u graag terug vanaf maandag 17 Augustus.   


Vriendelijke groet,

Team Tjalling Koopmans


Belangrijke data:

29 juni: Sportdag klas 1

30 juni: Sportdag klas 2 + BBQ voor alle leerlingen + eindfeest met BBQ

9 juli: Eerste dag van zomervakantie

17 augustus: Eerste schooldag


Nieuwe leerlingen en docenten:

In het nieuwe schooljaar zal het leerlingenaantal worden uitgebreid met 80 nieuwe eerstejaars leerlingen. Dit betekent dat ook het docententeam wordt uitgebreid. De docenten voor de leerjaren 1 en 2 blijven op hun inmiddels vertrouwde plek en voor het derde leerjaar wordt het team uitgebreid met 7 nieuwe docenten voor de vakken aardrijkskunde, Engels, natuur-/scheikunde, wiskunde, Nederlands, economie en Frans.  


Daarnaast zullen mr. Bouma en mw. Boorsma tijdelijk worden vervangen komend schooljaar. Voor sport maken we in het nieuwe jaar kennis met Mr. Pijl. Voor tekenen maken we kennis met Mw. Jagersma, zij zal begin van het schooljaar t/m kerstvakantie mw. Boorsma vervangen i.v.m. zwangerschapsverlof.


Examenresultaten zusterschool IBA in Zeeland:

De eerste examenresultaten van de SVPO zijn binnen. 83,3% van de havoleerlingen van de Isaac Beeckman Academie is in één keer geslaagd. De 5 leerlingen die nog niet geslaagd zijn, zullen herexamen doen.


De IBA geeft onderwijs voor havo en vwo, maar biedt ieder jaar ook ruimte aan 16 vmbo-t leerlingen die de ambitie hebben om havo te doen. We zijn er dan ook trots op u te mogen melden dat ⅓ van de havo-geslaagden van oorsprong mavisten zijn.  


Bijzonder en uniek in Nederland is dat alle geslaagde leerlingen niet voor 1, maar voor 2 profielen zijn geslaagd. Dit betekent dat zij meer mogelijkheden hebben bij hun keuze voor vervolgonderwijs.Kangoeroe wiskunde wedstrijd:


IMG-20150615-WA0001.jpg

In Maart hebben alle leerlingen van het Tjalling Koopmans College meegedaan aan de W4 Kangoeroe wiskunde wedstrijd. Hierin werden 30 vragen in puzzelvorm aan de leerlingen voorgelegd. Per vraag konden 5 punten worden verdiend. In Mei kwam de uitslag en zijn de prijzen uitgedeeld. 20150605_151746.jpg


Onze leerlingen hebben het goed gedaan en met hun gemiddelde heeft onze school op landelijk niveau zelfs een 5e plaats behaald. Een mooie prestatie.Marijke Kootstra (1A) was de kampioen van onze school met een mooie score van 120 punten.
Moestuinproject (door: Janne Kootstra, 1C):


IMG-20150615-WA0000.jpg

Wij zijn op donderdag 28 mei samen met Omrop Fryslan naar de moestuin geweest voor een reportage bij Hea*. Eenmaal bij de moestuin  kregen we een verhaal van de imker over hoe belangrijk bijen voor ons zijn. Daarna zijn we aan het werk gezet, ik ging met Amber en Grace heg knippen. Na zo’n tien minuten kwam Omrop Fryslân bij ons om ons een paar vragen te stellen over wat we aan het doen waren en of we het leuk vonden. Na ons korte interview hebben ze nog een paar andere leerlingen vragen gesteld over onze moestuin en of ze het leuk vonden. Na een uur in de moestuin bezig geweest gingen we weer naar school met een ervaring rijker. Toen onze prachtige reportage werd uitgezonden hebben we trots toegekeken want wat zijn we toch harde werkers.

*Fries programma waar over koetjes en kalfjes gepraat wordt


By 3.48 min. Learlingen Tjalling Koopmans Kolleezje dwaande yn de Doarpstún Hurdegaryp: http://www.omropfryslan.nl/utstj.../hea-fan-2-juny-2015-1820Séjour à Rouen du 7 au 12 juin 2015

20150607_150852[1].jpg

Zondagochtend 7 juni was het dan zo ver. Om 08:00 zijn we vertrokken richting Frankrijk. Voor zowel de leerlingen als de beleiders was het de eerste keer dat we op taalreis naar Rouen gingen. Onderweg kwamen we een groep voetbalsupporters tegen die al een aardig feestje maakten, voordat de vriendschappelijke wedstrijd tussen België – Frankrijk überhaupt was begonnen. Onze leerlingen kregen rode petjes van de supporters en er stonden zelfs een paar van ons mee te springen met de feestende menigte.Rond 18:00 kwamen we aan op de plaats van bestemming. In de hete zon, naast de prachtige Seine, werd iedereen opgehaald door zijn famille d’acceuil. De volgende ochtend werd iedereen bij de taalschool verwacht om Franse lessen te volgen. Eerst was er natuurlijk tijd om verhalen uit te wisselen over de gastfamilie en de eerste nacht in Rouen. De sfeer was goed, de meeste kinderen waren erg tevreden.

De leerlingen hebben de hele ochtend Franse lessen gevolgd. Dit was even wennen, want natuurlijk werd er in de les alleen maar Frans gesproken. Na een lekkere lunch van boulangerie Paul zijn we in groepjes door het centrum van Rouen gewandeld. Tijdens de wandeling hebben de groepjes vragen beantwoord over de bezienswaardigheden van Rouen. Genoeg te zien, want de stad is magnifique. De dinsdag begon weer met lessen op de taalschool. Deze keer was het minder spannend, omdat iedereen al wist wat ze te wachten stond. In de middag zijn we met z’n allen naar het centrum van de stad gelopen. Deze keer hadden we een vrije middag, zodat iedereen lekker uit kon rusten, of souvenirs kon kopen voor thuis. Het was een prachtige middag met lekker weer, dus iedereen heeft zich prima vermaakt.

DSC_0023.JPG


Rond 18:00 is iedereen weer door zijn gastfamilie opgehaald en zagen we elkaar pas weer de volgende morgen. Woensdagochtend hebben de leerlingen weer lessen gevolgd. Na de lunch hebben we in groepen een bezoek gebracht aan Musée des Beaux Arts. Tijdens de rondleiding werd er een uur lang verteld over l’impressionisme. Natuur en landschap staan centraal in deze kunststroming. Er werd tot in de detail gekeken naar een aantal prachtige schilderijen.

DSC_0110.JPG

Op donderdagochtend zagen de lessen op de taalschool er toch net iets anders uit.

De professeurs hadden allerlei leuke, actieve opdrachten voorbereid. Zo moesten de

leerlingen in groepjes woorden zoeken in de tuin, een selfie maken met allerlei attributen en werd er ook een beroep gedaan op de topografische kennis van Frankrijk. Met het mooie weer was het een leuke en gezellige ochtend.

DSC_0216.JPG


Rond half 2 zijn we met z’n allen in de bus gestapt op weg naar het klimpark 

Accrobranche. De heenreis was alleen wel een klein probleem.. De dubbeldekker paste niet onder de tunnel door, waardoor we een andere route naar het klimpark moesten nemen. De reis die een half uur zou duren, nam helaas 5 kwartier in beslag. DSC_0212.JPG


Eenmaal aangekomen was iedereen enthousiast en werden er na een klein oefenrondje meerdere parcoursen afgelegd in het bos. Zelfs leerlingen met een klein beetje hoogtevrees hebben geklommen en hun angsten overwonnen!


Voor de laatste ochtend zijn we in groepen opgedeeld om ieder een Frans collège te bezoeken. Er zijn onder andere lessen Engels en technologie gevolgd, maar ook stonden er sportactiviteiten op het programma. Leuk om te zien dat een andere taal spreken geen barrière hoeft te zijn om samen opdrachten uit te voeren of een potje te voetballen. Na deze actieve ochtend was het dan echt tijd om weer in de bus naar huis te gaan. De vermoeidheid was bij een aantal goed zichtbaar na een intensieve week. In de bus werd geslapen, gelachen, film gekeken en toen we bijna in Hurdegaryp waren ging er nog een leuk muziekje aan.


Al met al een erg geslaagde en leerzame week!


Kennismakingsmiddag nieuwe leerlingen

Op 17 juni komen onze nieuwe eerstejaars leerlingen kennismaken met hun docenten, mentor en klasgenoten. De nu-nog-groep-achters hebben een collage gemaakt met als onderwerp “wie ben ik”. Op de kennismakingsdag zullen zij zichzelf presenteren aan hun nieuwe klas en mentor. De middag wordt afgesloten met een High Tea.


De leerlingen die nu in klas 1 zitten zijn op 17 juni om 11.40 uur vrij. De lessen van klas twee gaan gewoon door.


Filosofie:

Bij Filosofie hebben alle leerlingen uit de eerste klas geleerd hoe genuanceerd ze kunnen denken over ethische dilemma's.


Ook wordt het jaar afgesloten met een vakoverstijgend project voor Tekenen en Filosofie. De laatste lessen van het jaar ontwerpen de leerlingen een spel. Tijdens tekenen zijn de leerlingen bezig om het spel vorm te geven. Gedurende filosofie zijn de leerlingen bezig met het wedstrijdelement ontwikkelen en doel van het spel.


Archeon (door Femke Wiersma, klas 1A):

Op 10 april dit jaar gingen de leerlingen die in klas 1 en 2 Latijn hebben een dagje naar Archeon in Alphen aan den Rijn.  Het leuke was, was dat onze docent, mevr. Reijwart, er vroeger ook zelf heeft gewerkt. Archeon is een heel mooi park waar ze oude gebouwen uit de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen hebben nagebouwd. Ook wonen er mensen in die huizen (niet echt natuurlijk). Ze lopen in kleding van die tijd en beoefenen ook de beroepen.

Het was een prachtige dag: de zon scheen en het was lekker warm. We moesten wel vroeg op maar het was het waard. (7 uur al verzamelen.) Na ongeveer 2 uur in de auto te hebben gezeten kwamen we eindelijk aan in Archeon.

Daar werden we vriendelijk verwelkomd door meneer de Haas, die ons ook heeft rondgeleid. Hij droeg een zelfgemaakt Indiana Jones-kostuum. Ook hij heeft vroeger bij Archeon gewerkt. Hij vertelde hoe ze vroeger woonden in de middeleeuwen. Wij gingen naar binnen bij een eenvoudig woonhuis en in het woonhuis van een rijke koopman.

Toen we in het Romeinse gedeelte kwamen, zijn we in een tempel geweest, het badhuis en een pottenbakker zijn huis. Nadat we waren rondgeleid door meneer de Haas, deden we een doe-route. Met speerwerpen, touwtrekken, marcheren, masseren, en een estafette-achtig iets. Gerard en Silvan hebben een Romeinse wapenrusting aangepast, met helm en borstpantser. Na de doe-route mochten we het park verkennen voor onszelf. Matis, Erik en een paar anderen vonden een vlot dat ze erg interessant vonden ☺.

Er was ook een arena.Toen we voor onszelf mochten rondkijken, begon na ongeveer een kwartier een spannend gladiatorengevecht in die arena. Nadat we daar naar gekeken hadden, kregen we een lekker ijsje en konden we nog heel even voor onszelf rondkijken en de vragen te beantwoorden van een boekje dat we hadden gekregen dat we aan het eind van de dag moesten inleveren. Toen we weer weggingen was iedereen ook wel moe van de lange dag.

Klik hier voor de site van mr. de Haas

Klik hier voor de site van Archeon

004.JPG001.JPG005.JPG20150410_102625[1].jpg002.JPG016.JPG018.JPG20150410_105615[1].jpg

Comments