Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief december 2016

Geplaatst 22 dec. 2016 06:34 door Els de Haan

NIEUWSBRIEF DECEMBER


Het einde van 2016 is alweer in zicht. Gelukkig geldt dit nog niet voor het schooljaar. We hebben nog veel fijne leermomenten voor de boeg. In deze nieuwsbrief leest u o.a. over de taalreizen, het schoolfeest, de excursies naar Engeland en de Dag van de Franse taal.  De rapporten van dit schooljaar worden deze week mee naar huis gegeven.


Wij wensen u alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!!


Vriendelijke groet,

Team Tjalling KoopmansTaalreizen schooljaar 2017

Vanaf klas 1 gaan onze leerlingen op reis. Klas 1 gaat naar Amsterdam, klas 2 en klas 3 gaan naar Engeland en Frankrijk. Klas 4 gaat naar Frankrijk en Duitsland of Spanje. Hieronder de data op een rij:

6 februari t/m 10 februari: klas 4 naar Frankrijk

20 maart t/m 24 maart: klas 1 naar Amsterdam

14 mei t/m 19 mei: klas 2 naar Frankrijk

7 mei t/m 12 mei: klas 3 naar Vichy, Frankrijk

26 juni t/m 30 juni: klas 4 naar Duitsland

26 juni t/m 30 juni: klas 4 naar SpanjeSchoolvakanties 2016/2017


Kerstvakantie:  24 december t/m 8 januari

Voorjaarsvakantie: 18 februari t/m 26 februari

Pasen: 17 april

Meivakantie: 22 april t/m 30 april

Hemelvaart: 25 mei t/m 28 mei

Pinksteren: 5 juni    

Zomervakantie: 22 juli t/m 3 septemberDag van de Franse Taal


Bonjour,

Sinds 3 jaar wordt er landelijk een Dag van de Franse Taal georganiseerd. Honderden scholen doen hier aan mee. waaronder ook de eersteklassers van het TKC.

De afgelopen twee jaren konden leerlingen van het TKC kennismaken met enkele Franse culinaire hapjes, denk aan stokbrood met brie en voor de dappere leerlingen slakken.

Dit jaar werden er tijdens de Franse leskaarten gemaakt met Franse slogans en posters met Frankrijk als onderwerp.  

Nikki Smit, de schrijfster van o.a. 100% Coco Paris had de posteropdracht bedacht en zij heeft uiteindelijk de winnaars bekend gemaakt. Helaas zaten onze klassen daar niet bij.  Gelukkig had mevrouw Menninga zelf ook prijzen geregeld, zodat een aantal leerlingen  naar huis gingen met 4-kleurenpennen, stiften, Minions speelkaarten of chocola!

Al met al een zeer geslaagde dag. De posters hangen nu prachtig in het Franse lokaal nummer 1. Kom gerust een kijken.


Cordialement,

Madame MenningaSinterklaas klas 1


Toch altijd weer spannend met lootjes trekken, wie heeft wie?

En wat hebben de leerlingen hun best gedaan met het maken van surprises. Met prachtige gedichten over Sinterklaas die weer zat te denken wat hij zou moeten schenken. Dit jaar in 1a zelfs met een zelfgemaakte Sinterklaas Kahoot, met dank aan Anselm en Tim.

Onder het genot van veel pepernoten en chocolademelk een leuke Sinterklaasviering.Filosofie


Op 22 december 2016 is kinderyoga-juf Saskia Valk weer op het TKC te gast geweest. Haar les is onderdeel van het lesprogramma over de vraag: Wat is de mens?

Hiervoor is de filosofie van onder andere Descartes, Plato en Aristoteles bestudeerd. Na vele lessen over mensbeelden, dualistisch, monistisch en materialistisch, was het tijd voor de praktijk. Niet leren over het verband tussen lichaam en ziel, maar het ervaren.


Hieronder de verbeelding van het karakter van de mens en de rol van de ziel. Door Sander ten Brinke 1B

Museum Boerhaave klas 3


Op 9 december hadden de leerlingen van klas 3 een ander programma dan gewoonlijk op de vrijdagmiddag.

Speciaal voor klas 3 kwam er een museum uit Leiden; museum Boerhaave, een gastles verzorgen op het TKC. Tijdens deze les gingen de leerlingen aan de slag met 11 verschillende wiskunde opdrachten om erachter te komen wat het verschil is tussen wiskunde A en wiskunde B. En om uit te zoeken waar ze het beste in zijn en wat ze het leukste vinden.

Hartstikke handig natuurlijk, omdat klas 3 dit jaar moet gaan beslissen of ze Alfa of Beta gaan volgen in de bovenbouw en dat betekent dus een verschil in het soort wiskunde dat gevolgd wordt in de bovenbouw.


IMG_1842.JPG wordt weergegeven IMG_1847.JPG wordt weergegeven IMG_1850.JPG wordt weergegeven


De uitkomsten van de leerlingen waren erg divers. Na de gastles van het museum had elke klas een persoonlijk programma met de mentor. Zo werd er in sommige klassen gezellig sinterklaas gevierd, terwijl er in een andere klas pizza's werden besteld.Cambridge klas 3


Op 20 november vertrok klas 3 vroeg in de ochtend naar Cambridge, Engeland.

Op dIMG_1738.JPG wordt weergegevene heenreis was er een beetje vertraging ontstaan, omdat er in de ochtend een aantal boten uit waren gevallen in verband met het weer. Hierdoor hebben we anderhalf uur in Duinkerke op de boot moeten wachten, maar verder verliep de reis zonder problemen. De week in Cambridge was volgepland met verschillende activiteiten. Met als hoogtepunt een dag naar London! Hier hebben we een stadswandeling gemaakt langs de London eye, Big Ben, Houses of Parliament en de Westminster Abbey. Verder is er een bezoekje gebracht aan the British Museum, waarna de leerlingen hun langverwachte vrije tijd hadden in London! De sfeer zat er de gehele week goed in en de Mc Donalds en de Subway hebben vast en zeker veel verdiend deze week!


Door team leerjaar 3Schoolfeest DisneyAfgelopen vrijdag was het schoolfeest van klas 1 en 2. Het was een prachtfeest.

De leerlingen hadden naar mijn idee heel veel lol en niet te vergeten de leraren ook. Er werd veel gedanst en ook de polonaise was niet vergeten. Het was een fantastisch feest en de DJ heeft het ook SUPER gedaan. We bedanken als feestcommissie alle vrijwilligers. Ook mevrouw Jagersma en Meneer de Haas zijn niet te vergeten, ze hebben ons als Feestcommissie in het gareel weten te houden. Tijdens een schoolfeest kan het bijna niet missen dat er een Koning en Koningin wordt gekozen. Jasmijn werd met haar prachtige Belle jurk de Disney Koningin en Ids werd met zijn prachtige zelfgemaakte Olaf kostuum de Disney Koning van het feest. Allebei Gefeliciteerd! En veel plezier met jullie prijs: de gouden kroon en een bioscoopbon.  Het was de bedoeling dat alle leerlingen in kostuum naar het feest kwamen en wat kwamen er mooie outfits voorbij; Olaf, Pocohontas, Jack Sparrow, Cruella de Vil, Minnie Mouse, Belle, Roodkapje, Dark vader, Leia, Rey, Shrek, Mary Poppins, Wicked Witch, verschillende Prinsessen en nog veel veel meer.


Isa van der Leest 1AWeCycle-actie geslaagd!


Onze school heeft zich opgegeven voor de WeCycle actie. Het doel was om minimaal 75 apparaten in te zamelen. Dat is gelukt! Bedankt allemaal voor het inleveren van jullie kapotte apparaten! Deze worden nu allemaal netjes gerecycled. Kijk op www.wecycle.nl voor meer informatie over recyclen.


Comments