Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief december 2014

Geplaatst 8 dec. 2014 00:51 door Onbekende gebruiker   [ 19 jul. 2015 13:39 bijgewerkt door Redactie SvPO ]

De tijd vliegt, de winter breekt aan. Het is weer tijd voor de kinderen om zich goed in te pakken en de fietsverlichting op zijn werking te controleren.

Naast de feestdagen, komt ook het eerste rapport er weer aan. Voor sommige kinderen zijn de laatste weken van het jaar daarom spannend en/of druk.


We sluiten de laatste lesweek van het jaar af met een sportdag (GPS-run) en een gekostumeerd schoolfeest met “horror” als thema. Daarna kan iedereen genieten van een welverdiende kerstvakantie.


Wij wensen u alvast fijne feestdagen en een knallend uiteinde van 2014.


Vriendelijke groet,


Team Tjalling KoopmansInformatiedagen:


In december (12/13) en januari (9/10) zijn de informatiedagen. We hebben ook dit jaar weer veel aanmeldingen voor de informatiedagen ontvangen en deze zitten vol. Voor de belangstellenden die nog geen uitnodiging hebben ontvangen, organiseren wij nog een informele informatiemiddag. Mocht u hier nog geen uitnodiging voor hebben ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Laura Koopmans (l.koopmans@svpo.nl).


Taalreis naar Hastings - The time of your life!


Het is donker en winderig. De grote dubbeldekker stopt met een schok voor de taalschool in Hastings (UK). Als de deuren opengaan, rollen er 75 opgewonden leerlingen uit. Gespannen wachten ze tot ze worden opgehaald door hun gastgezin. Het is het begin van een week met klas 2 in Engeland.

De enerverende week voert ons van de prachtige kliffen van de Engelse zuidkust naar het duistere verleden van Hever Castle. Je kunt er de Middeleeuwen nog ruiken! Tussendoor werken onze jongens nog een heuse interland af als ze moeten voetballen tegen studenten uit Guatemala.

Eeuwige roem is er voor Robert Elsinga (2D) als hij de beslissende penalty keihard tegen de touwen jaagt! Maar tussendoor moet er natuurlijk ook gewoon Engels geleerd en gesproken worden. En dat valt na een paar dagen eigenlijk best wel mee! Natuurlijk zijn de Engels een beetje vreemd, eten ze elke morgen toast en stinkt het bij hen thuis. Maar ondertussen zijn de meesten best wel aardig.

Gewone, normale mensen dus ;-) Een week van veel reizen, nieuwe dingen eten, op vreemde bodem slapen is al snel past tense. Leerlingen van klas 2; jullie begeleiders zijn trots op jullie. Jullie hebben de leeuw niet in z’n hempie laten staan!

Tobias de Puy


Dag van de Franse Taal

Donderdag 13 november was het dan zo ver. Onze school deed mee aan de Dag van de Franse Taal. Er deden 200
scholen aan mee. Leerlingen mochten bij ons aangeven we

lke Franse specialiteiten ze wilden proeven.

Des escargots. une baguette avec brie ou camembert et un cake au chocolat. Dit alles met une chanson van ZAZ: Paris sera Paris toujours.

Het was een superleuke Franse les.

Miranda Menninga

Vakantie en studiereizen 2014 - 2015:

Vanaf het begin van hun schoolloopbaan op het Tjalling Koopmans College, gaan onze leerlingen op reis. In klas 1 een week naar Amsterdam. In de klassen 2 t/m 4 naar achteréénvolgens Hastings, Rouen, Cambridge, Vichy, Parijs, Berlijn en Valencia. In klas 5 sluiten onze gymnasiasten het excursieprogramma af met de traditionele Romereis.


camping.JPGi love amsterdam.JPGnemo2.JPGkunstproject.JPGrembrandt.JPG

Impressie van de excursieweek Amsterdam


Duits/Spaans:

De keuzevakken Duits en Spaans volgen een bijzondere werkwijze. We hebben gemerkt dat hierover enkele vragen zijn. Naast de verplichte talen Engels en Frans kiest elke leerling voordat leerjaar 2 begint, voor Duits of voor Spaans als extra taal. Dat doen ze via het ouderportaal. Na de keuze krijgt de leerling opdrachten voor deze taal aangeboden in het leersysteem op school. De leerling werkt er zowel op school (tijdens begeleid werken) als thuis (in het leerlingportaal) aan. De spreek- en luisteropdrachten zullen op school gemaakt moeten worden. Er wordt in hoge mate zelfstandig gewerkt aan de keuzetaal. Leerlingen maken oefeningen en toetsen in het leersysteem. Voor de mondelinge vaardigheden plannen leerlingen mondelingen in bij een docent van een gespecialiseerde taalschool. De mondelingen worden via Skype (of een vergelijkbaar programma) gedaan.


We hebben om verschillende redenen voor deze opzet van de keuzetaal gekozen. Ten eerste omdat we anders alle leerlingen de 5e dag naar school moeten laten komen (om Duits dan wel Spaans te volgen). Ten tweede omdat het zorgt voor een vak dat leerlingen flexibel kunnen volgen. Als een leerling voorloopt bij een ander vak, mag hij altijd aan Duits of Spaans gaan werken en hoeft hij/zij niet op de andere leerlingen te wachten. Voor leerlingen die extra uitdaging kunnen gebruiken is het op deze manier bovendien mogelijk om beide talen te volgen. Dat de mondelingen via de Skype-sessies duurder zijn dan gewoon een docent aan te stellen, nemen we daarom voor lief.


Latijn

17 leerlingen uit klas 1 en 2 zijn dit jaar gestart met Latijn (en voor klas 2 ook Grieks). Alle leerlingen van het TKC hebben standaard een 4-daagse schoolweek, maar wie Latijn volgt, komt daarvoor ook een 5e dag naar school. De latinisten vormen dan ook een groep bijzonder gemotiveerde leerlingen.  Wanneer deze leerlingen hun vwo-examen afronden inclusief klassieke talen zullen zij onze school verlaten met een Gymnasium diploma.

Vragen

Kan mijn kind bij jullie een Gymnasium diploma halen?

Jazeker kan dat. We bieden aan leerlingen die op vwo-niveau presteren een volledig programma klassieke talen waardoor de leerlingen na 6 jaar de school verlaten met een gymnasium diploma.


Waarom nemen jullie niet meer leerlingen aan die extra zorg of aandacht nodig hebben?

Wij zijn een reguliere school voor VO. Procentueel nemen wij net zoveel zorg leerlingen aan als elke andere VO school.


Volgens de brief die door de directeur van het Liudger is verstuurd naar de basisscholen, mogen jullie geen Havo aanbieden. Klopt dat?

De Raad van State heeft in augustus 2013 de weg vrij gemaakt voor Havo bij het Tjalling Koopmans College. De minister heeft vervolgens onze aanvraag voor Havo beoordeeld, maar vond dat er een fout in zat. Het herstellen daarvan vergt een zorgvuldige procedure, omdat de kans groot is dat Liudger en Singelland anders weer bezwaar aantekenen bij de minister. Wij hebben er echter alle vertrouwen in dat het volgen van de procedure leidt tot de definitieve toekenning van Havo.


Het wonderlijke is dat terwijl Liudger en Singelland bezwaar maken tegen Tjalling Koopmans College, ze zelf hun zaken niet goed op orde hebben. Op grond van de wet voortgezet onderwijs mag alleen Havo en Vwo op een nevenvestiging worden aangeboden, indien dat op de hoofdvestiging ook gebeurt. Daarvan is noch bij Liudger, noch bij Singelland sprake. Op de hoofdvestiging wordt alleen Vmbo geboden. Dat betekent dat bijvoorbeeld in Burgum formeel geen onderbouw Havo en Vwo aangeboden kan worden.


Afmelden voor nieuwsbrief:

Ongeveer 4 keer per jaar, ontvangt u van ons een algemene nieuwsbrief. Heeft u geen interesse in het Tjalling Koopmans College? Dan kunt u zich afmelden door via de site www.tjallingkoopmans.svpo.nl in te loggen in het ouderportaal en vervolgens de optie 'inschrijving verwijderen' te kiezen.


Comments