Nieuwsoverzicht‎ > ‎

5 jaar persoonlijk onderwijs bekroond

Geplaatst 19 jul. 2015 08:18 door Redactie SvPO   [ 19 jul. 2015 13:26 bijgewerkt ]
Met zeer goede resultaten haalden leerlingen van de eerste school voor persoonlijk onderwijs hun examen 
(bijgaand de foto's van het feestje). Behalve de Havisten, deden Vwo'ers van klas 5 alvast examen in enkele vakken.

Het slagingspercentage Havo is met 93,3% prima en op belangrijke kenmerken zijn de resultaten zelfs uitzonderlijk vergeleken met landelijke gemiddelden:
  • 5x minder zittenblijvers dan op andere scholen
  • 3x meer Vmbo-leerlingen die Havo doen
  • 8x meer Havisten die doorgaan naar Vwo
Daarbij haalt 90% van de Havisten een dubbel profiel (landelijk is het 18%). De helft deed EM+CM en ruim een derde NT+NG. Door het dubbele profiel hebben ze een ruimere studiekeuze.

Veel leerlingen boven hun basisschool advies. Van de leerlingen die we met een Vmbo-advies hebben aangenomen is 45% doorgestroomd naar Havo (landelijk gemiddeld is dit ca. 15%). Verder kan meer dan een kwart van de Havo-leerlingen na het eindexamen door met Vwo. Landelijk is dit 'stapelen' beperkt tot slechts 3,2%.

Behalve dat veel leerlingen boven hun basisschool advies uit komen, blijven er ook nog eens heel weinig leerlingen zitten (minder dan 2% tegen landelijk 11% Havo en 5% Vwo). 

Met andere woorden: het hoge slagingspercentage is niet bereikt door leerlingen maar te laten zitten of ze een niveau lager te plaatsen.

Vwo'ers al in klas 5 klaar met eindexamen Engels, Frans, Nederlands. Liefst driekwart heeft de talen al geheel afgerond in het vijfde jaar. Het resultaat is prima (eindcijfer 7,2 gemiddeld). In het laatste leerjaar houden ze daardoor tijd over voor de overige vakken en kunnen ze alvast bachelor-vakken van een universitaire studie volgen.

Ook de resultaten op de rekentoets zijn goed. Havo haalde een 6,0 (landelijk is dat 5,7) en Vwo haalde een 7,5 (landelijk 7,3). Alle leerlingen haalden tenminste een 5, waardoor ze voldoen aan de minimum eis. De genoemde cijfers zijn overigens exclusief herkansingen.

Verder is het verschil tussen schoolexamen en centraal examen bij Havo beperkt tot 0,4. De inspectie vindt dit een belangrijk kenmerk en verlangt dat het verschil niet groter is dan 0,5.Verantwoording
De landelijke cijfers in het bovenstaande bericht zijn afkomstig van de onderwijsinspectie. De cijfers over 2014/15 zijn nog niet bekend, maar uit meerjarige overzichten blijkt dat ze van jaar op jaar weinig afwijking vertonen. We kunnen daardoor de vergelijking met 2013/14 maken.

Alle foto's zijn gemaakt door Yoshi van den Akker. Behalve fotograaf ook Vwo5-leerling aan de Isaac Beeckman Academie. De foto's zijn gemaakt tijdens de diploma uitreiking aan de eerste lichting Havisten op 4 juli 2015.