Nieuwsbrief december 2017

In deze nieuwsbrief leest u onder andere over een gastles over evolutie bij filosofie, een heuse sleepover van klas vijf en de uitslag van de schrijfwedstrijd. We wensen u een hele fijne kerstvakantie en een heel gelukkig en gezond 2018 toe.

Veel leesplezier.

Team Tjalling Koopmans College.

Kerstvakantie: zaterdag 22 december tot en met zondag 7 januari.

Filosofie

3 november jongstleden hebben de leerlingen van klas 2 een gastles over evolutie gekregen van dhr. Van Wijngaarden. Op deze dag kwam Leen van Wijngaarden met 6 enorme kratten vol plastic bij het TKC. In deze bakken in totaal 2000 stuks van een door hemzelf ontwikkelde bouwsteen. Deze bouwsteen is onregelmatig gevormd en op vele manieren te verbinden aan andere bouwstenen. Het is mogelijk hiermee enorme bouwwerken te construeren.

De bouwwerken komen tot stand zonder vooraf gevormd plan. Uit heel simpele basis-bouwstenen zijn met eenvoudige regels dus enorm complexe bouwwerken te realiseren. Dit lijkt erg op de manier waarop evolutie werkt. Volgens eenvoudige regels (van natuurlijke selectie) worden uit basis-bouwstenen (DNA of cellen) enorm complexe organismen en systemen gerealiseerd. Allemaal zonder plan vooraf: zonder ontwerp, blauwdruk of eisen waaraan het eindproduct moet voldoen.

Voor de leerlingen was het natuurlijk ook een les waarin met minimale instructie lekker gebouwd kon worden. In het theorie-gedreven onderwijs is (zeker bij filosofie) niet altijd evenveel ruimte voor leren door te maken, met de handen bezig te zijn. Hopelijk heeft deze les in ieder geval een onuitwisbare indruk gemaakt op de leerlingen van de tweede klas.

          Sleepover klas 5

Op 1 december heeft het TKC een primeur beleefd: de eerste sleepover. Klas 5E is als klassenuitje een avond en een nacht op school gebleven. Samen spelletjes doen, film kijken en een klein beetje slapen. Na een stevig ontbijt met gebakken ei en pannenkoeken konden we beginnen aan het opruimen. Het was een groot succes.

Wereldkampioen

Elsa Rijpstra is onlangs wereldkampioen geworden in Canada in obstaclerunning. Natuurlijk hebben we haar op school als kampioen binnengehaald. Onder deze link vindt u het filmpje welke gemaakt is voor de huldiging.

Schrijfwedstrijd

Afgelopen twee maanden hebben veel leerlingen van klas 1 en 2 meegedaan aan een schrijfwedstrijd. Ze konden hiermee een kaartje winnen voor de thrillermusical 'Shock!' van Mel Wallis de Vries.

We hebben mooie, originele, spannende en grappige verhalen van onze leerlingen ontvangen. Bedankt voor jullie deelname. Na uitvoerig overleg hebben mevrouw De Haan en mevrouw Weites de tien beste verhalenschrijvers beloond met een ticket voor de musical. Mats, Luna, Mirthe, Annelien en Lola zijn de winnaars van klas 1 en Anne-Margje, Jolijn, Fardau, Jodi en Thialda van klas 2. Gefeliciteerd met jullie prijs!

Er zijn nog steeds tickets beschikbaar voor de voorstelling van 11 januari in De Harmonie in Leeuwarden! Wil je erheen? Kijk dan op www.harmonie.nl/agenda .

Dag van de Franse taal 2017

Op 9 november is de vierde landelijke Dag van de Franse taal gehouden. Het is inmiddels een traditie dat op de tweede donderdag van november honderden scholen in het teken staan van de Franse taal en cultuur. De vaksectie Frans organiseert dan speciale themalessen.

Dit jaar ook weer bij het TKC. Er waren activiteiten van posters maken tot het kijken van een mooie Franse film. Ook was er een wedstrijd wie het best verkleed naar school kwam in een Franse outfit. Er waren prachtige creaties.

De leerlingen kwamen in de kleuren van de Franse vlag, le bleu, blanc et rouge, naar school. Hier werd een mooie foto van gemaakt. In de pauze kregen alle leerlingen een croissantje.

Al met al een geslaagde dag met een Frans tintje.
Excursie Kazemattenmuseum klas 2.

Op woensdag 22 november gingen we met het hele tweede jaar naar het kazemattenmuseum in Kornwerderzand.
We werden rondgeleid in groepjes door de kazematten van de Nederlanders en de Duitsers.
Het was moeilijk om je voor te stellen dat mensen daar in hadden geleefd.
Het was klein, vochtig en alles stond heel dicht op elkaar.
In de kazematten stonden nog veel spullen die tijdens de oorlog gebruikt waren.
We kregen ook een film te zien die verteld werd door de ex-soldaten die er bij waren geweest.
En toen was het alweer tijd om met de bus terug te gaan naar Hurdegaryp.
Het was een leuke invulling van de dag en een leerzaam uitje.
Noor, 2C
Comments